Pierwszy raz u nas? Zapraszamy do zwiedzenia serwisu!

Krajowa Spółka Cukrowa S.A.

Lokalizacja: PL, Kujawsko-Pomorskie, Toruń 
Typ obiektu: Rolnictwo 
Adres: Kraszewskiego 40 
GPS: 53°0'40.09"N, 18°35'13.81"E 
Telefon: 56 650 11 00
Adres e-mail: ksc@polski-cukier.pl
  • Opis obiektu

Krajowa Spółka Cukrowa S.A. powstała w dniu 26 sierpnia 2002 roku w wyniku konsolidacji trzech spółek cukrowych należących do Skarbu Państwa: Mazowiecko-Kujawskiej Spółki Cukrowej S.A., Poznańsko-Pomorskiej Spółki Cukrowej S.A. oraz Lubelsko-Małopolskiej Spółki Cukrowej S.A. KSC sprzedaje swoje produkty pod marką „Polski Cukier”, która istnieje od chwili powołania firmy. Cukier biały marki Polski Cukier produkowany jest w siedmiu cukrowniach Krajowej Spółki Cukrowej S.A. - w Kluczewie, Malborku, Nakle, Kruszwicy, Dobrzelinie, Krasnymstawie i Werbkowicach.

Podobnie jak w innych krajach Europy cukier trzcinowy zaczął docierać na ziemie polskie w późnym Średniowieczu. Znali go i cenili nasi monarchowie. W Regestrach podskarbiego Hinczki z lat 1339-1395, odnotowującym zakupy towarów luksusowych na potrzeby dworu królowej Jadwigi obok szafranu, pieprzu, imbiru, goździków, gałki muszkatołowej, ryżu, rodzynek, kminu i wina wymieniono również cukier oraz złoto do powlekania pigułek sporządzanych z przypraw i cukru będących przodkami współczesnych karmelków.
Prawdziwą karierę zaczął robić jednak na stołach szlacheckiej Rzeczpospolitej, zwłaszcza magnatów prześcigających się w imponowaniu gościom wystawnymi i obficie przyprawionymi daniami. Smak niektórych słodzonych specjałów musiał być dość oryginalny skoro w korespondencji dygnitarzy koronnych wśród potraw godnych weselnego stołu wymieniono np. „zwierzynę słoną potrzęsioną cukrem wielkim”. Spożywanie cukru potwierdzają także informacje o uroczystych obiadach profesorów Uniwersytetu Jagiellońskiego, co dowodzi jego sporej popularności. Nadal był jednak towarem luksusowym, o czym świadczy znane wówczas porzekadło „Król pan nie lada, a łyżkami cukru nie jada”.Aż do XIX wieku cukier trzcinowy pozostawał jednak w Polsce i Europie produktem elitarnym, a jego używanie świadczyło przede wszystkim o zamożności domu i gospodarzy. Ten stan zmieniło dopiero odkrycie metody produkcji cukru z buraków.
comments powered by Disqus
reklama

reklama